Putin demonstrează Europei c-o poate „îngropa” într-o noapte: mișcarea făcută de rus, pe care o vei plăti și tu lună de lună

de: Mădălina Bahrim
01 09. 2022

Este de-a dreptul regretabil să ajungem în anul de grație 2022 și să discutăm despre războaie și răzbunări ale unor lideri politici cu aspirații imperialiste, dar asta este realitatea și, dat fiind impactul direct asupra oamenilor de rând, a europenilor, trebuie să dezbatem aceste teme.

Din nefericire, dinamica evenimentelor din ultimele zile nu e de natură să ne bucure, în calitate de cetățeni ai Uniunii Europene.

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, pare să se răzbune pe Europa ca urmare a sancțiunilor impuse de Occident și se joacă efectiv la butoanele conductelor de gaz, profitând de dependența noastră crescută față de resursele energetice ale Rusiei.

Știm că, din 31 august, Rusia a oprit, până pe 3 septembrie, livrările de gaz, prin gazoductul Nord Stream 1 către Germania – cea mai puternică economie europeană și, culmea, poate cea mai dependentă de livrările de energie de la Moscova.

Imediat după ce Gazprom a anunțat că în aceste zile face lucrări de mentenanță, piața gazelor a explodat, la propriu. Prețurile au început să crească simțitor, chiar în prima zi de toamnă și ne fac să ne întrebăm oare ce va urma în momentul în care consumul va crește, pe măsură ce temperaturile din termometre vor scădea?

„Joi dimineața, la hub-ul TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc prețurile de referință pentru gazul natural în Europa, cotațiile pentru luna viitoare au urcat cu 12 euro, ajungând la 263 euro pentru un Megawatt oră (MWh), iar cotațiile pentru octombrie cu trei euro, la 272 euro MWh”, arată o analiză Profit.ro.

Bate rusul din palme și face economia europeană să tremure

Din nefericire, din cauza dependenței noastre energetice, se pare că suntem vulnerabili la acțiunile Moscovei pe piață. Unele instituții internaționale anticipează chiar riscuri de recesiune în Zona Euro, cauzate preponderent tot de criza energetică ce ar putea escalada în sezonul rece.

Între timp, statele europene depun eforturi pe mai multe direcții. Pe de-o parte, se încearcă identificarea de noi surse de aprovizionare cu energie, se demarează investiții care să ne confere independență pe termen lung și, desigur, se încearcă să se facă economie.

Dacă există un element cât de cât în avantajul României în acest context este acela că noi reușim să ne acoperim cea mai mare parte a consumului intern de gaz din surse naționale, iar guvernanții ne dau asigurări că nu suntem în pericol din perspectiva de a rămâne fără resurse. Cu toate acestea, criza energetică din perspectiva prețurilor are mari șanse să ne afecteze și pe noi, fiindcă depindem de referințele internaționale, ceea ce înseamnă că acest război nefericit nu provoacă doar o mare dramă umanitară în țara vecină sau daune materiale, ci ajunge să ne lovească direct în portofel și pe noi.